BUURTKAMER KADOELEN

Buurtbewoners voor elkaar en met elkaar

Buurtbankje, Buurtkamer, Buurtvereniging

1 reactie

Zo zijn we ooit in 2015 gestart, met een buurtbankje van het Bankjescollectief.
Elke maand stond ons Buurtbankje ergens anders in onze wijk Kadoelen.
We schonken koffie en thee met lekkere koekjes.
Buurtbewoners kwamen langs voor een gezellig praatje.
Ook sporten we met de jeugd

In Kadoelen Oostzanerwerf ontbrak een centraal punt. Een plek waar mensen elkaar konden ontmoeten.Een paar dames was dat een doorn in het oog. Die zijn gestart met een buurtbankjescollectief.Doel was het bankje te laten doorgroeien tot een heuse buurtkamer.De ruimte was er (een gebouw dat ooit was neergezet met als doelstelling, jawel… huisvesting te bieden aan een sociaal punt.

Op 27 augustus 2015 kregen de dames daadwerkelijk de beschikking over een bankje.Dat bankje werd op 6 september 2015 in gebruik genomen.
De manager van de lokale vestiging van Deen zag wel wat het in het initiatief en begon dat te steunen. Het bankje mocht voor de winkel staan. Om een dergelijk doel te bereiken heb je geld nodig, geld van subsidieverleners en geld van donateurs.Voor de aanvraag van subsidie en het sluiten van een huurcontract moet je een rechtspersoon zijn. De minst ingewikkelde rechtspersoon om in stand te houden is een stichting. De stichting Buurtkamer Kadoelen kon uiteindelijk zijn intrek nemen in de huidige ruimte op 4 november 2017. Iets meer dan twee jaar na het in gebruik nemen van het bankje was er een heuse stichting die kon beschikken over een heus gebouw!

Zoals gezegd heeft een stichting als organisatievorm voordelen maar ze biedt ook nadelen.Een stichting kent alleen een bestuur (maar kan wel mensen in dienst nemen). Verder zijn er vrijwilligers, sponsoren, subsidieverleners en, in ons geval, onderhuurders van het gebouw.
Het in stand houden van de stichting vergt, met name omdat er veel onderhuurders en gebruikers van het gebouw zijn – gelukkig – veel werk.
Dat kunnen die vier bestuursleden met steun van die goedwillende vrijwilligers, die echter ook andere dingen aan hun hoofd hebben, niet meer aan. De Buurtkamer wordt kort gezegd te groot.

Daarom heeft het bestuur van de stichting besloten een vereniging in het leven te roepen.Een vereniging met leden die een binding hebben met de Buurtkamer en die ook vrijwilligersdiensten kunnen draaien.
Een vereniging met een bestuur dat voor een deel het bestuur van de stichting kan ontlasten.Een vereniging die het voortbestaan van de buurtkamer kan waarborgen.Een vereniging die, net als de speeltuinvereniging die hier vroeger was gevestigd, een huiskamer voor de buurt kan bieden. Waar men feesten kan vieren, bijeenkomsten kan organiseren, een verjaardag, bruiloft, kan houden of naar de kindermusical kan gaan.

Voor die vereniging zijn leden nodig, om te beginnen leden die in het bestuur willen zitten. Er ligt een informatieblad over het hoe en waarom van de vereniging voor u klaar. Op dat blad zit ook een aanmeldingsformulier.Lees het blad en meld u aan.Voor mensen die meer informatie willen liggen er ook een paar exemplaren van de statuten van de vereniging.

One thought on “Buurtbankje, Buurtkamer, Buurtvereniging

  1. Wat goed van je zeg.

    Grtjs Francis

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.